Úvodní stránka > Z jiného soudku > Trosky Ju 52 k vidění v Malé Úpě

Trosky Ju 52 k vidění v Malé Úpě

UK vlajka English version Wrecks of a Ju 52 on display

Včera jsem se zastavil v útulném informačním středisku v Malé Úpě-Pomezních Boudách. Je zde k vidění miniexpozice věnovaná nejtragičtějšímu leteckému neštěstí v Krkonoších. Brzy ráno 23. února 1945 narazil do úbočí Sněžky na Obřím hřebenu německý dopravní Junkers Ju 52…

Zahynulo 23 (nebo 24) z 28 mužů na palubě – členů osádky nebo zraněných vojáků, kteří byli evakuováni z obklíčené Vratislavi do některé nemocnice v protektorátě.

V září 1998 byly trosky (resp. ty, co si během předchozích 53 let neodnesli lidé z okolí nebo turisté) pomocí vrtulníku vyzvednuty a část z nich umístěna právě na Pozemních Boudách: jeden ze tří hvězdicových motorů (foto č. 1), olejová nádrž (2), charakteristický vlnitý plech z křídla (3). Ve vitríně si můžeme dále prohlédnout identifikační známku jedné z obětí, štítek s výrobním číslem (4) a hlášení o ztrátě tohoto junkersu (5), který podle něho patřil k 7/TG 3 (7. letce 3. dopravní eskadry).

Havarie Ju 52 na Snezce
(č. 1)

Havarie Ju 52 na Snezce
(č. 2)

Havarie Ju 52 na Snezce
(č. 3)

Havarie Ju 52 na Snezce
(č. 4)

Havarie Ju 52 na Snezce
(č. 5)

  1. 12. srpna 2007 (11:57)

    Odvoz pozůstatkůPodle informací, které mi byly o záchraně maloúpských pozůstatků sděleny, se na jejich záchranu původně připravovala jedna ze zavedených skupin, zabývajících se tímto oborem. K jejich škodě to asi nešlo udržet pod pokličkou, a tak se maloúpští prostě dohodly s těžaři dřeva a ti pomocí vrtulníku do Malé Úpy vystavené pozůstatky dopravili. Tyto informace nemám ovšem ověřené, protože tato problematika není mojí doménou, takže pokud to čte někdo znalejší, jistě uvede na pravou míru případné nepravdivosti.

  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář