Úvodní stránka > Plzeňský kraj > Aktualizováno: Hloubkaři zapálili v Klatovech muniční vlak jako předzvěst zkázy nádraží

Aktualizováno: Hloubkaři zapálili v Klatovech muniční vlak jako předzvěst zkázy nádraží

Dva útoky hloubkařů a nálet bombardérů 8. letecké armády s devastujícím účinkem postihly 20. dubna 1945 nádraží v Klatovech, v nejtěžší den, jaký zažilo ve své více než 130leté historii.

Poprvé se americké stíhačky (údajně jich bylo spatřeno třicet?!) objevily nad Klatovy kolem 8. hodiny ráno. Stanici a okolí výtopny postřelovaly asi hodinu. Zasáhly přitom na první koleji stojící vlak s devětadvaceti vagony naloženými municí a pohonými hmotami, které postupně explodovaly.

Následky popsal velitel místní železniční protiletecké ochrany Rezek v následující zprávě, kterou poslal ředitelství drah v Plzni: „Skladiště, obytná budova, výtopna, privátní skladiště hoří. Kolejiště u výtopny přerušeno. Počet mrtvých a raněných nezjištěn. Vyžádána pomoc od CPO a hasičstva. Provoz úplně přerušen.“

V telegramu klatovského provozního úřadu se dále uvádí, že bylo zraněno asi třicet lidí, celé kolejiště je pokryto troskami zničených vagonů.

Hloubkaři shodili také několik pum, které těžce poškodily staniční budovu. Vyhořely dva obytné domy v areálu nádraží. Dvě lokomotivy byly prostříleny.

Zdroje:
Národní archiv, fond Ministerstvo železnic I, karton č. 4767, inv. č. 1324-45
Národní archiv, fond Sbírka staničních kronik, karton č. 26, inv. č. 510 Klatovy; karton č. 33, inv. č. 669 Luby u Klatov (ďíky za kopii Janu Vladařovi)
Národní archiv, fond Ministerstvo železnic, Hlášení o náletech, poruchách v provozu a sabotážích na železnicích v době okupace 1. 1.-5. 5. 1945

Rubriky:Plzeňský kraj
  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář