Úvodní stránka > Jihočeský kraj > Aktualizováno: Na lazaretní vlaky mustangy 52. stíhací skupiny zaútočily

Aktualizováno: Na lazaretní vlaky mustangy 52. stíhací skupiny zaútočily

Nová kniha o 52. stíhací skupině za druhé světové války (resp. překlad knihy Spitfires and Yellow Tail Mustangs, kterou pod názvem Spitfiry a žlutoocasé Mustangy vydalo nakladatelství Deus) se stručně zmiňuje také o její misi 1. dubna 1945 v českých zemích.

„První bojový let v tomto měsíci dostal málem tragický nádech, když několik Mustangů naší skupiny nevědomky zaútočilo na dva nemocniční vlaky. Tyto vlaky neměly výrazné označení jako nemocniční, ale jakmile si piloti všimli vybledlých červených křížů, svůj útok okamžitě přerušili. Našli si jiné, legitimní cíle, a než tuto oblast opustili, podařilo se jim 25 lokomotiv zničit a 11 poškodit. Kromě lokomotiv piloti 52. FG na zemi poškodili také dvě nepřátelská letadla a asi 70 železničních vagónů.“ (Děkuji za opis Jiřímu Šaškovi.)

Pro jistotu jsem se obrátil na jednoho z autorů – Toma Ivieho, aby mně poslal inkriminovanou pasáž v originálním znění: „The first mission of the month nearly had tragic overtones to it, when some of the Group’s Mustangs accidently strafed two hospital trains. The trains had not been clearly marked as hospital trains, but as soon as the pilots noticed the faded Red Cross markings the attack was immediately broken off.“ Jak vidno, v tomto bodě překladateli nelze nic vytknout.

To je celkem překvapivé zjištění, jelikož podle domácích pramenů byly 1. dubna 1945 skutečně dva vlaky označené červenými kříži napadeny, a to na dvou místech, která nejsou od sebe příliš vzdálena: mezi Dynínem a Ševětínem a v Olbramovicích, ale vůbec z nich nevyplývá, že by se letouny vzdálily, jakmile piloti zjistili, že si za cíl vyhlédli lazaretní vlaky. Naopak, všechny tři lokomotivy byly prostříleny (č. 524.031, 524.052 a 52 7083)…

Možná že nakonec si tyto zdroje v zásadě ani neprotiřečí: k útoku sice došlo, ale postiženy byly jen lokomotivy. K žádným obětem přitom zřejmě nedošlo.

Zdroje:
Národní archiv, fond Ministerstvo železnic, karton č. 4767, inv. č. 1034-45
LUDWIG, Paul, IVIE, Tom. Spitfiry a žlutoocasé Mustangy : 52. stíhací skupina za druhé světové války. Praha : DEUS, 2008, s. 163
IVIE, Tom. Osobní sdělení, 7. listopadu 2008

  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář