Úvodní stránka > Z jiného soudku > Aktualizováno: Sestřelení Mustangu P-51B u Boskovštejna 28. srpna 1944

Aktualizováno: Sestřelení Mustangu P-51B u Boskovštejna 28. srpna 1944

UK vlajka English version Mustang crashes after being shot down by Fw 190s

Dne 28. srpna 1944 došlo během náletů 15. letecké armády USA na cíle v Maďarsku a Rakousku k několika leteckým soubojům stíhaček luftwaffe a amerického letectva nad územím jižní Moravy. Při jednom z nich byl přesilou tří německých letounů zasažen Mustang P-51B 43-6851 s názvem "Birmingham Boomerang", pilotovaný 2/Lt Ralphem I. Jonesem z 308. perutě 31. stíhací skupiny. Letoun explodoval ještě ve vzduchu a s utrženým křídlem dopadl kolem 11.30 hodin na pole za obcí Boskovštejn (okr. Znojmo).

Trosky Mustangu P-51B na poli u Boskovštejna
Trosky Mustangu P-51B na poli u Boskovštejna

Očitý svědek tragédie Antonín Písařovic z Boskovštejna po letech vzpomínal: "Hořící americká stíhačka se klouzavým letem snášela k zemi, pak se jí utrhlo jedno křídlo, začala rotovat stranou a dopadla na louku mezi les. Utíkali jsme tam se sousedem, ale k letadlu jsme hned nemohli, protože v něm stále vybuchovaly náboje. Teprve později, až výstřely přestaly, jsme se odvážili přijít blíže. Bylo tam už více lidí. Tělo pilota uvnitř bylo ohořelé a bez hlavy. Když jsme je pak vytáhli z kabiny, to už byli na místě i Němci, bylo vidět, že náraz letci urval ještě obě nohy a ruku. Němci mi tehdy přikázali, abych tělo zaházel hlínou. Zjistili také, že ve vraku chybí jeden kulomet a nařídili nám, abychom jej hledali a pohrozili, že bude zle, jestli se nenajde. Objevili jsme jej zarytý kus dál v lese. Sestřelený letec byl pak do konce války pochován na hřbitově v Jevišovicích."

Po válce byl v roce 1946 péčí obyvatel Boskovštejna postaven pomník poblíž místa dopadu stroje, na kterém ale chybělo jméno pilota. Teprve na samém počátku 90. let minulého století na něm přibyla bronzová destička se znakem 15. letecké armády USA a jménem.

Pomník na památku 2/Lt R. I. Jonese, stav z května 1983
Pomník 2/Lt R. I. Jonesovi – stav z května 1983 (Foto S. Brodesser)

Pomník 2/Lt R. I. Jonesovi, současný stav
Pomník 2/Lt R. I. Jonesovi (současný stav) s chybným jménem "James Ralph"

Pozn. Filipa: Terénní průzkum na místě havárie, který uskutečnili pomocí bagru a magnetometru pracovníci Moravského zemského muzea se svými kolegy minulý týden, žádné valné výsledky nepřinesl. Podařilo se nalézt všehovšudy tři žárem zdeforomované kusy hliníkového plechu z letounu. Potvrdily se tak skeptické hlasy místních lidí…

Terénní průzkum místa havárie letounu 2/Lt Jonese

Terénní průzkum místa havárie letounu 2/Lt Jonese

Terénní průzkum místa havárie letounu 2/Lt Jonese

Zdroje:
RAJLICH Jiří. Mustangy nad protektorátem : Operace britského a amerického letectva nad českými zeměmi a německá obrana. Praha: MBI, 1997, s. 55.
ROUPEC Jiří. Sestřelen, neoslavován, ale nezapomenut. Rovnost, 23. srpna 1990.
Foto: Archiv historického oddělení Moravského zemského muzea a J. Břečka

PhDr. Jan Břečka, Moravské zemské muzeum

  1. Jiří Šašek
    15. listopadu 2007 (16:30)

    Tak není každý den posvícení. Podstatně úspěšněji dopadl nedávný terénní průzkum místa dopadu Fw 190A-8/R2 Uffz. Josefa Schweigera u Olomouce, kdy se podařilo najít téměř celé letadlo.

  2. 26. listopadu 2014 (19:33)

    Emeritní občan Prokopova: Osobně jsem viděl sestřeleného puilota nad Prokopovem. Letadlo mělo pravděpodobně ještě poébě křídla a hořelo.Letělo směr Jiřice…
    Smutná vzpomínka

  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář