Úvodní stránka > Středočeský kraj > Kniha Pod palbou hloubkařů vychází 20. září

Kniha Pod palbou hloubkařů vychází 20. září

Milí přátelé, zájemci o téma hloubaři, rád bych Vás s potěšním informoval, že kniha Pod palbou hloubkařů vychází 20. září a bude v prodeji od 22. září tohoto roku.

V knize je formou místopisného soupisu zaznamenáno 951 útoků hloubkařů, které se odehrály v českých zemích, a to především na základě hlášení služeben četnictva a protektorátních drah. Připojený přehled více než 300 případů vychází z operačních svodek amerického letectva na různých stupních (resp. ze souřadnic odkazujících na lokality na území dnešní České republiky), avšak zůstává nepotvrzen domácími prameny. Text je doplněn řadou dosud nepublikovaných fotografií – včetně dobových záznamů ze samotných náletů.

Díky všem za dosvadní podporu.

  1. Antonín Gibiš
    2. října 2019 (15:49)

    Dobrý den!
    Od historie letectva v poslední době se částečně zběhnul, nicméně občas ještě zabádám. Dnes jsou často přístupné kroniky obcí i na netu. takže Středočeský kraj, kronika obce Ondřejov (s hvězdárnou): Dne 18.4.1945 došlo dopoledne nad vrchem Pecným ke krátkému souboji německých a amerických stíhaček. Více bez podrobností, nicméně od Ondřejova je to kousek ke Zdiměřicím a Jesenici (nouzák P.51D). Dále: kronika obce Čachrov (Klatovsko). 21.4.1945 ostřelovala letadla kolonu aut v Čachrově. Byly zasaženy domy č.p. 23 až 25, přičemž shořela stodola pana Václava Nauše do základů. 24.4.1945 byly opět škody, zasaženy byly domy č.7 a 38 a 3 vozy v koloně zapáleny

  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář