Úvodní stránka > Středočeský kraj > Aktualizováno: Německé Me 262 útočily na vlasovce a povstalce u Prahy

Aktualizováno: Německé Me 262 útočily na vlasovce a povstalce u Prahy

Povstání v Praze se Němci snažili potlačit za každou cenu, nasazením letectva nevýjimaje. Část zbývajících letuschopných proudových messerschmittů Me 262 Schwalbe podnikla 6. května 1945 odpoledne u Hořelic (okr. Praha-západ) sérii hloubkových útoků proti 3. a 4. pluku 1. pěší divize Ruské osvobozenecké armády (tzv. vlasovcům), které postupovaly po hlavní silnici od Berouna k Praze.

Kolonám způsobily 30milimetrové kanony a neřízené rakety R4M citelné ztráty, jejichž rozsah však není v domácí literatuře upřesněn. Stanislav A. Auský, autor nejznámější publikace o působení vlasovců v Čechách, věnuje této události dvě věty. Pět mrtvých vojáků bylo pohřbeno na místě.

Šlo o letouny z různých rozpuštěných nebo v předchozích bojích zdecimovaných jednotek, které byly v této době soustředěny na základně v Ruzyni v rámci tzv. Gefechtsverband Hogeback, který byl pojmenován podle posledního velitele Kampfgeschwader (Jagd) 6 podplukovníka Hermanna Hogebacka, nositele Rytířského kříže s Meči.

K pilotům, kteří se těchto akcí zúčastnili, patřili vedle Lt. Häffnera z 2./KG 51 (této Staffel velel Hptm. Rudolf Abrahamczik) např. Lt. Eilhardt z I./KG(J) 54 a Fw. Franz Gapp z 8./KG(J) 6. Minimálně jeden Me 262 byl přitom sestřelen.

V prostoru Jeneč-Chrášťany byly rovněž napadeny dvě skupiny dobrovolníků, které se vydaly na pomoc pražským povstalcům z obcí západně od města: příslušníci vládního vojska z Lán a III. praporu Zpravodajské brigády „Železo“ (včetně 3. roty protektorání požární ochranné policie) z Nučic a okolí. Bylo zničeno šest nákladních automobilů s municí a zbraněmi a dva muži z Dušník zabiti – 44letý Jan Rotek a 20letý Jaroslav Mařánek. Byli pohřbeni – s dalšími čtyřmi padlými v době povstání – 9. května 1945.

V kronice Dušník (dnes Rudná u Prahy, okr. Praha-západ) se píše: „Také Dušníky od rána (7. května 1945 – pozn. autor) byly napadány turbinami. V Chrášťanech bylo zabito 20 koní Vlasovovy armády. Bylo tam posláno auto s dušnickými občany, ale u „Škrdlantů“ byli napadeni turbinou a Jan Rottek, Jaroslav Mařánek, (Václav) Sýkora, Hladík Miroslav a Široký Josef byli těžce zraněni. Jan Rottek, Hladík Miroslav, Široký Josef zranění ihned podlehli. Také 5 vlasovců padlo a jsou pohřbeni na Krtni.“ Kronika železniční stanice Dušníky doplňuje: „Poškozena některá stavení na státní slinici proti nádraží… Tesař Václav Sýkora byl odvezen s těžkým poraněním do nemocnice v Berouně.“

Zdroje:
KOKOŠKA, Stanislav. Praha v květnu 1945 : Historie jednoho povstání. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2005, s. 159
MAREK, Jindřich. Barikáda z kaštanů : Pražské povstání v květnu 1945 a jeho skuteční hrdinové. Cheb: Svět křídel, 2005, s. 310, 311, 338
RAJLICH, Jiří, SEHNAL, Jiří. Konec Luftwaffe v Čechách. 2. část. Plastic Kits Revue. 1993,
ročník 3, č. 12, s. 10-13
AUSKÝ, Stanislav A. Vojska generála Vlasova v Čechách. 2., rozšířené vyd. Praha: Vyšehrad, 1996, s. 145
PLAVEC, Michal, VOJTÁŠEK, Filip, KAŠŠÁK, Peter. Praha v plamenech : Nálety na hlavní město za druhé světové války. Cheb : Svět křídel, 2008, s. 407.
Národní archiv, fond Sbírka staničních kronik, karton č. 47, inv. č. 1009, Rudná u Prahy (za kopii děkuji Janu Vladařovi)
Státní okresní archiv Praha-západ, Arachiv obce Dušníky, Pamětní kniha 1923-1956, s. 310

  1. Michal Plavec
    23. listopadu 2006 (18:33)

    Útoky Me 262 během květnových dnů ještě nejsou uspokojivě zpracovány. Švalbiny neútočily pouze 6. května, ale i 5. a 7. Vyplývá to z letové knihy Lt. Haeffnera, příšlušníka 2./KG(J) 51, který podnikl ve stroji 9K+OK jeden let proti povstalcům 5. května, dva lety 6. května (jeden proti Vlasovcům, jeden proti „Sender Prag“) a dva lety proti Vlasovcům 7. května. Při posledním letu, útoku na tanky u letiště Ruzyně (zřejmě Hetzery Vlasovovy armády), dostal zásah flakem. Němci při útocích přišli nejméně o tři Me 262.

  2. 27. listopadu 2006 (12:47)

    O tychto utokoch som pocul rozpravat pamatnika, pilota Me 262. Bol na oslavach Bitvy nad Krusnohorim v Kovarskej. Lietal u JG 4 a na konci vojny skoncil u JG7 na Me262. Presne tieto utky spominal…Hovoril ze nechceli utocit proti pechote den pred koncom, ale ze ked ich osolili Mustangy a Rusaci na letisku, nedalo im to a vzlietli a tiez zacali strafovat…

  3. sroub
    14. října 2015 (23:48)

    V obci Kačice jsou na pomníku obětem druhé světové války dva mrtví po útoku „turbíny“ Vyprávěl mi o tom děda, kterej byl s nima ve skupině která jela na pomoc Praze. Me262 je napadly ve stoupání na Bílou horu. Děda již žel není mezi námi, ale zeptám se po vsi pamětníků jestli nevědi něco víc

  4. 17. května 2024 (13:21)

    Good reading tthis post

  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář